31 March 2012

TORRONE

Ingredients:
220 grams honey
180 grams sugar
50 ml water
1 large egg white
100 grams salted peanuts
100 grams unsalted peanuts


In a heavy – duty saucepan mix honey, sugar and water, and, cooking on medium high heat, bring it to a boil and let it boil until it reaches 140˚C (about 280˚F). If you are cooking this without a candy thermometer, cook it for about 12 – 15 minutes (mine took exactly 13 minutes) and check if it's ready by pouring a little bit of syrup into a glass of ice cold water, it should form a little ball with fragile edges. In a large bowl, beat the egg white with a pinch of salt until stiff peaks form, then pour the syrup in, in a steady flow, not all at once.
Continue beating until it cools down a bit (it will take about 10 minutes), then fold in roughly chopped peanuts (hazelnuts, almonds, whatever you like) and pour it all out on a cookie sheet lined with parchment paper and lightly dusted with icing sugar. Form a loaf and let it sit at room temperature for a few hours, until the surface is dry to the touch and you can cut it.
TORRONE

Sastojci:
220 g meda
180 g šećera
50 ml vode
1 belance
100 gr prženog slanog kikirikija
100 gr pečenog kikirikija

U šerpu sa debljim dnom staviti med, šećer i vodu, pa na srednjoj temperaturi, pustiti da provri i kuvati dok ne dostigne 140˚C. Ako se ovo sprema bez termometra, kuvati na srednjoj temperaturi 12 – 15 minuta i proveriti kapanjem male količine sirupa u ledeno hladnu vodu (formiraće kuglicu koja je krhka po ivicama).
Belance umutiti u čvrst sneg uz prstohvat soli, pa sipati u tankom mlazu skuvani, vreli sirup. Nastaviti sa mućenjem dok se masa ne prohladi i ne zgusne (trajaće blizu 10 minuta). Kada se masa prohladi, ubaciti grubo lomljeni kikiriki (ili orašaste plodove po želji) i izmešati. Umućenu masu od belanaca i kikirikija izliti na papir za pečenje blago posut šećerom u prahu, formirati rukom (neće se lepiti) veknicu i ostaviti da se prosuši. Već posle par sati se može seći. Original.

14 comments:

  1. Beautiful. It looks incredibly good!

    ReplyDelete
  2. Bravo, izgleda tako fino za grickanje!:)))

    ReplyDelete
  3. Divno ti je ispao Tina. Mogu samo da zamislim koliko je ukusan sa kikirikijem. Bravo za detaljno upustvo za one koji nemaju termometar. :)

    ReplyDelete
  4. fenomenalno ti je ispao, bravo!

    ReplyDelete
  5. Super ti je ispao! Dopada mi se sto si koristila kikiriki umesto badema. ja sam nesto merkala recept i na kraju odustala. :D

    ReplyDelete
  6. Ja volim kikiriki, tako da se nisam previše dvoumila :) mislim da bi bilo dobro i sa lešnicima, a videh da je Zoka koristila i kandirano voće, to mi se mnogo dopalo :)

    ReplyDelete
  7. Odlican je! Radila sam ga ranije ali mi je bio meksi nego sto treba, bas bi ga mogla ponoviti u ovoj kikiriki verziji :)

    ReplyDelete
  8. Ajme obožavam sve što ima veze s bjelanjcima.
    Mi u Dalmaciji imamo mandulat. Praktički jednako izgleda, ima verzija sa bademima, lješnjacima..Meni je nekako najdraža verzija sa bademima I lješnjacima :)

    Jednom sam ga radila po nekakvom domaćem receptu ali nije se nikako mogao stisnuti. Išlo je jako puno bjelanjaka, jako puno meda i na kraju sam ga morala jesti žlicom :D
    Ovo isprobavam sigurno, vidim da je kao kupovni.

    genijalno!

    ReplyDelete
  9. Yummy!!! I will give it a try:)

    ReplyDelete

Your comment will be visible after the author's approval.